Mikä syringomyelia on?
Syringomyelia (SM) tarkoittaa nestetäyteisten onteloiden muodostumista selkäytimeen.
Chiari-tyyppinen epämuodostuma (CM) syntyy aivojen takakuopan suhteellisesta ahtaudesta ja ylitäyttymisestä. Aivojen takakuopan ylitäyttymisen seurauksena pikkuaivot tyräytyvät kallon isoon aukkoon, mikä puolestaan johtaa aivoselkäydinnesteen kiertohäiriöihin ja epänormaaleihin virtauksiin kallon ja selkärangan liitoskohdassa. Tästä on seurauksena syringomyelian kehittyminen selkäytimeen. Vaikka Chiari–tyyppinen epämuodostuma on tärkein riskitekijä syringomyelian synnylle, muitakin altistavia tekijöitä voi olla. Muita mahdollisia riskitekijöitä voivat olla esimerkiksi aivojen laskimovirtauksen heikentyminen ja kallonpohjan lyhyt mitta.
Presyrinx on syrinxin esiaste eikä sulje koiraa automaattisesti pois jalostuksesta.
”Presyrinx luokitellaan SM2, mutta tämä ei sulje koiraa automaattisesti pois jalostuksesta, kuten ei SM2 luokka muutenkaan eli käsitellään, kuten muutkin SM2 luokan koirat.” (Kirjallinen tiedonanto, 14.11.2015, Tarja Pääkkönen)
Presyrinx-koiran tarkempi luokittelu jalostusmielessä selviää Cavalieryhdistyksen jalostusohjesäännöstä ja Suomen Kennelliiton syringomyeliaa käsitteleviltä sivuilta.
Oireet johtuvat yleensä syringomyelian aiheuttamista vaurioista selkäytimessä. Vaikkakin harvinaista, oireita voidaan nähdä myös koirilla, joilla on Chiari –tyyppinen epämuodostuma, mutta ei syringomyeliaa. Tämä johtunee pikkuaivojen tyräytymisen aiheuttamasta aivorungon alueella sijaitsevien kolmoishermon tumakkeiden puristumisesta.
Ensimmäiset oireet havaitaan yleensä 6kk – 6 vuoden iässä. Koira voi kuitenkin olla minkä ikäinen tahansa oireiden alkaessa. Koirat, joilla on vakavimmat muutokset, alkavat yleensä oireilla alle 2-vuotiaana.
Oireilun paheneminen vaihtelee hyvin paljon. Oireilu etenee toisilla hitaasti tai ei lainkaan ja toisilla taas vakava kipu ja neurologiset puutokset kehittyvät nopeasti jo muutamassa kuukaudessa.
Tärkein kliininen oire on kipu. Yleisin näkyvä kivun oire on lähes maaninen rapsuttelu, erityisesti pään ja hartian seudulla ja usein vain toispuoleisesti. Selkäytimen nesteontelon maksimaalisen leveyden, pituuden ja epäsymmetrian on todettu liittyvän vahvasti kivun esiintymiseen, kun taas pikkuaivojen tyräytymisen asteella ei ole havaittu tällaista yhteyttä oireiluun. Erityisesti selkäytimen yläosien epäsymmetriset vauriot ovat avainasemassa hermovauriokivun kehittymisessä syringomyeliapotilailla.
Syringomyeliasta johtuvat kliiniset oireet riippuvat selkäytimen onteloiden leveydestä ja sijainnista ja oireisiin voi kuulua raapiminen (yleensä toispuoleinen), spontaani ääntely äkillisen asennon muuttamisen jälkeen, skolioosi (selkäranka mutkalla sivusuunnassa), etu- ja/tai takajalkojen koordinaatiohäiriöt ja heikkous. On kuitenkin huomioitavaa, että useimmat koirat, joilla havaitaan magneettikuvauksessa syringomyelia, ovat oireettomia. Syringomyelian aiheuttamaan hermovauriokipuun on todettu liittyvän myös käyttäytymisen muutoksia, kuten pelkoa vieraita ihmisiä ja outoja asioita kohtaan.
Syringomyelian hoitona on tällä hetkellä ensisijaisesti lääkehoito, joka on yhdistelmähoitoa, jolla sekä alennetaan aivoselkäydinnesteen tuotantoa että lääkitään kipua. Kirurginen hoito on mahdollinen, mutta vähän käytetty ja tulokset siitä eivät ole olleet kovinkaan rohkaisevia.
Mitä ja miksi tutkitaan?
Syringomyelia on perinnöllinen sairaus, joka periytyy monigeenisesti eli useamman kuin yhden geeniparin välityksellä.
Syringomyelia voidaan todeta magneettikuvauksella (MRI), joka tehdään nukutuksessa. Oireiden esintyvyys on kuitenkin hyvin ratkaiseva tekijä, koska MRI-kuvauksen tulos ei suoranaisesti korreloi oireisiin.
Suomessa kliinisesti terveiden koirien magneettikuvaukset aloitettiin lokakuussa 2007. Suomen Cavalier kingcharlesinspanieliyhdistys ry on tukenut magneettikuvauksia maksamalla osan tutkimuksen hinnasta. Cavalieryhdistys on myös asettanut suosituksensa koskien jalostuskoirien magneettikuvauksia jalostuksen ohjesäännössä, joka löytyy täältä: Cavalieryhdistyksen jalostusohjesääntö.
SKL:n sivuilla lisää tietoa syringomyeliasta: Chiari-tyyppinen epämuodostuma ja syringomyelia
Missä ja miten tutkitaan?
Virallisia syringomyeliakuvauksia voi suorittaa Suomen Kennelliiton jalostustieteellisen toimikunnan alaisen neurologiatyöryhmän hyväksymät eläinlääkärit.
Kuvaajaksi hyväksytyn eläinlääkärin on aina oltava paikalla kuvaustilanteessa.
Kuvaus tehdään neurologiatyöryhmän antaman ohjeistuksen (Syringomyeliakuvauksen suorittaminen) mukaisesti.
Koira rauhoitetaan tai nukutetaan, jotta ohjeiden mukainen kuvausasento olisi mahdollinen.
Eläinlääkäri toimittaa kuvat lähetteineen Kennelliittoon lausuntoa varten. Tutkimuslausunto toimitetaan syringomyelialähetteeseen merkitylle vastaanottajalle, joten muista tarkistaa lähetteeseen merkityt koiran tiedot ja omat yhteystietosi!
Muista myös ilmoittaa eläinlääkärille, jos koirallasi on syringomyeliaan viittaavia oireita. Oireet merkitään lähetteeseen.
Oireisen koiran virallisesta kuvauslausunnosta ei SKL peri lausuntomaksua.
MRI-kuvauksen ajankohtaisen hinnan saa selville kuvauspaikasta kysymällä.
Eläinsairaala Aisti, Vantaa
puh: 010 4232 142
info@aisti.info
Eläinlääkärit: Sigitas Cizinauskas, Janis Jeserevics ja Mindaugas Rakauskas
Yliopistollinen Eläinsairaala (YES), Helsinki
puh: 029 4157 201
Eläinlääkärit: Anna-Mariam Kiviranta, Anu Lappalainen, Tarja Pääkkönen ja Ranno Viitmaa
Univet Espoon Eläinsairaala (EES), Espoo
puh: 020 1800 710
finnoo@evidensia.fi
Eläinlääkäri: Anne Muhle
Eläinlääkäriasema Kamu Oy, Oulu
puh: 020 1213 900
info@oulunkamu.fi
Eläinlääkäri: Anu Tulokas
Kuopion Eläinlääkärikeskus
puh: 017 266 2266
Eläinlääkärit: Pekka Halonen ja Lauri Siir
info@ouluek.fi
Eläinlääkäri: Ilkka Lakovaara
Tarkista vielä tarkemmat ohjeet täältä:
Kennelliiton syringomyeliaohje
MRI-lausunto toimitetaan sähköpostitse ja/tai postitse lausunnon kirjaamisen ja maksamisen jälkeen. Omakoirapalvelun kautta voit etukäteen valita, haluatko lausunnosta itse tulostettavan sähköisen version.
Kun lausunto on maksettu, koira saa virallisen syringomyeliatuloksen, joka tallennetaan jalostustietojärjestelmään. Oireisen koiran virallisesta MRI-lausunnosta ei SKL peri maksua.
Yhdistyksen tuki
Cavalieryhdistys tukee jäsentensä Cavalierien virallisia magneettikuvauksia. Katso tarkemmat tiedot terveystuet-sivulta.
Cavalieryhdistys tukee jäseniensä koirien virallisia magneettikuvauksia rahallisesti riippumatta siitä, onko kyse oireettomasta tai oireisesta koirasta. Tuen saa myös koiran uusintakuvauksesta.
Jos olet Kennelliiton jäsen, täytä ennen kuvaukseen menoa sähköisesti lähetelomake joko Omakoiran kautta tai jos et ole Kennelliiton jäsen täältä.
Kuvaustulos tulee sinulle sähköpostiin ja Omakoiran käyttäjille myös sinne.
Kuvauksen hintaan ei kuulu enää missään kuvauspaikassa BAER-kuulotesti, mutta Aisti tarjoaa Cavalieryhdistykselle virallisen BAER-kuulotestin sopimushintaan 50 e virallisen MRI-kuvauksen yhteydessä. Kuulotestin tulos tulee lähettää myös Cavalieryhdistykselle MRI-tuloksen yhteydessä yhdistyksen jäsenten kuvaustuen saamiseksi.
Kuvauksen sopimushinta ei koske sairaita koiria, mutta kaikki kuvatut saavat yhdistyksen tuen toimittamalla kuvauslausunnon yhdistykselle. SKL ei veloita sairaiden koirien MRI-lausunnoista lausuntopalkkiota. Muista ottaa myös koiran rokotus- ja rekisteripaperit mukaasi kuvauspaikkaan!
Jos kyseessä on oireileva koira, mainitse se aikaa varatessasi.
Oireilevan koiran kuvaus voi olla kalliimpi, mutta toisaalta vakuutus saattaa korvata osan kuvauksen hinnasta vakuutusyhtiöstä riippuen, mikä pitää selvittää omasta vakuutusyhtiöstä.
Oireisen koiran kuvaukseen sisältyy aina myös neurologin suorittama koiran neurologinen tutkimus. Oireisen koiran virallisesta lausunnosta Kennelliitto ei peri 60 euron lausuntomaksua.
Tutkitut koirat
Magneettikuvatut koirat
>> Magneettikuvatut urokset (pdf-dokumentti, päivitys 7.9.2015 (31.12.2013 mennessä kuvatut)
>> Magneettikuvatut nartut (pdf-dokumentti, päivitys 7.9.2015 (31.12.2013 mennessä kuvatut)
>> Yhteenveto (pdf-dokumentti, päivitys 6.1.2012)
1.1.2014 jälkeen kuvattujen koirien tulokset, joista on annettu virallinen lausunto SKL:n lausujan toimesta, löytyvät jalostustietojärjestelmästä.
Ennen 1.1.2014 edellä oleville epävirallisille MRI-kuvauslistoille kirjattujen koirien tiedot on toimitettu SKL:oon yhdistyksen toimesta kirjattavaksi epävirallisina tuloksina jalostustietojärjestelmään. SKL vastaa niiden jalostustietojärjestelmään kirjaamisesta.
Jos omistaja haluaa koiransa, joka ei ole ollut näillä yhdistyksen listoilla, epävirallisen MRI-tuloksen kirjattavaksi jalostustietojärjestelmään, lähettäköön hän sen Katariina Mäelle, kuten on pyydetty.
Osoite: Katariina Mäki, Suomen Kennelliitto, Kamreerintie 8, 02770 Espoo