Patellaluksaatio
Polvinivelen rakenteelliset heikkoudet altistavat patellaluksaatiolle eli polvilumpion sijoiltaan menolle. Jalan asento on virheellinen ja polvilumpion telaurat ovat liian matalat.
Polvet tutkitaan perinnöllisen polvilumpion sijoiltaanmenon, patellaluksaation varalta.
Cavalier-rodussa esiintyy lievempiä asteita jonkin verran. Patellaluksaatio on synnynnäinen ja luokitellaan vian vakavuuden perusteella neljään eri asteeseen Putnamin asteikkoa noudattaen.
Eläinlääkäri tutkii polvet tunnustelemalla. Usein oireet huomataan tapaturman jälkeen, vaikka kyseessä onkin synnynnäinen vika. Lievien patellaluksaation muotojen hoidoksi riittää yleensä lepo ja kipulääkitys. Vaikeat patellaluksaatiot on sen sijaan hoidettava kirurgisesti.Kliinisen tutkimuksen perusteella polvilumpioluksaatio voi olla mediaalinen tai lateraalinen (tai molempia). Cavaliereilla, kuten muillakin pikkukoirilla polvilumpioluksaatio on yleensä mediaalinen.
Aste 0: Polvilumpio ei luksoidu.
Aste 1: Polvinivel on lähes normaali. Polvilumpiota voidaan liikutella helpommin kuin normaalisti ja patella saadaan luksoitumaan mikäli polvea samalla ojennetaan. Patella saattaa luksoitua ajoittain, mutta se palautuu itsestään paikoilleen. Polvilumpion suoran siteen kiinnityskohta saattaa olla lievästi kiertynyt.
Aste 2: Polvilumpio on tavallisesti paikoillaan raajan ollessa ojennettuna. Lumpio luksoituu polvea koukistettaessa tai rotatoitaessa (kierrettäessä) ja pysyy poissa telaurasta, kunnes se asetetaan takaisin paikoilleen. Sääriluun (tibia) yläosa on kiertynyt jopa 30 astetta sisäänpäin (pienet koirat).
Aste 3: Polvilumpio on yleensä luksoituneena. Lumpio saadaan asetettua tilapäisesti paikoilleen. Sääriluun yläosa on kiertynyt jopa 30–60 astetta.
Aste 4: Polvilumpio on pysyvästi sijoiltaan, eikä se pysy telaurassa ilman leikkausta. Sääriluun yläosa on kiertynyt jopa 90 astetta.
Virallinen polvitutkimus
Cavaliereilla polvitutkimus kuuluu PEVISA-tutkimuksiin (eli perinnöllisten vikojen vastustamiseksi tehtäviin tutkimuksiin).
Pentujen rekisteröimiseksi kummallakin vanhemmista tulee olla sydän- ja silmätutkimuksen lisäksi myös voimassa oleva polvilausunto astutushetkellä.
Kennelliiton polvitarkastusohje sanoo näin:
Tutkittaessa koiran on oltava iältään vähintään 12 kk. Alle kolmen vuoden ikäiselle koiralle annettu lausunto on voimassa kaksi vuotta.
Mikäli koira on tutkimushetkellä täyttänyt kolme vuotta, ei tutkimusta tarvitse uusia.
Suomen Kennelliitto on määritellyt, ketkä eläinlääkäreistä voivat antaa virallisia polvilausuntoja:
Kennelliiton polvieläinlääkärit