- Mikä cavalierien tyypillinen sydänvika on?
- Mitä ja miksi tutkitaan?
- Missä ja kuka saa tutkia?
- Yleistä tietoa sydänkuuntelusta ja yhdistyksen tuesta
Mikä cavalierien tyypillinen sydänvika on?
Sydämen vasemman eteiskammioläpän, eli mitraaliläpän (MVD = mitral valve disease) sairaus on cavalierien terveyden ykkösongelma ja samalla edelleenkin tavallisin kuolinsyy.
Sydänsairaus ei tarkoita samaa kuin sydämen vajaatoiminta, vaan vajaatoiminta on seurausta sydänsairaudesta kun kompensaatiomekanismit eivät enää riitä hemodynaamisen tasapainon säilyttämiseen. Sivuäänikään ei välttämättä johdu sydänsairaudesta. Sivuääni johtuu veren pyörrevirtauksista sydämessä ja voi olla merkki sydänsairaudesta mutta voi esiintyä terveessäkin sydämessä tai esim. anemian seurauksena.
Sairaus periytyy polygeenisesti eli sairautta aiheuttavia geenejä on useita ja ne sijaitsevat kromosomien eri geeniryppäissä, eli klustereissa. Tämä tekee MVD:n perinnöllisyyden vastustamisen vaikeaksi geenitestien avulla.
Sairauden vastustaminen ei ole kuitenkaan mahdotonta, vaikka yksittäistä geenitestiä onkin vaikea löytää, koska sukulinjaa arvioimalla ja sen kokonaistilannetta tarkastelemalla voi päästä myös suotuisaan lopputulokseen.
50 prosentilla 5-vuotiaista cavaliereista voidaan todeta jonkinasteisia MVD-läppämuutoksia ja 90%:lla 10-vuotiaista yksilöistä. Cavalierien sairastuvuus MVD:een on 20-kertainen esim. norfolkinterrieriin verraten, vaikka kumpikin ovat ns. pikkukoiria.
Cavaliereilla MVD kehittyy nuorempana ja etenee nopeammin kuin muilla roduilla ja ennuste on myös keskimääräistä heikompi. MVD:n tyypillinen selviytymisaika on muilla roduilla 3-5 vuotta oireiden ilmaantumisesta ja lääkityksen alkaessa, mutta CKCS-rodulla vain 1-3 vuotta. Yksilölliset erot ovat silti suuret myös cavaliereilla, joten liialliseen masentuneisuuteen ja epätoivoon ei ole aihetta cavalierienkään kohdalla.
Mitraaliläppävuodossa osa vasemman kammion pumppaamasta verestä virtaa aortan sijasta takaisin vasempaan eteiseen aiheuttaen sinne lisääntynyttä painetta. Kun laskimopaine nousee liian korkealle, potilaalle kehittyy kongestiivinen sydämen vajaatoiminta. Tällöin elimistö ei saa käyttöönsä riittävästi happea ja kudosperfuusio heikkenee.
MVD aiheuttaa läpän puutteellisen sulkeutumisen ja läppävuodon sekä edetessään kliinisen sairauden eli sydämen vajaatoiminnan. MVD-muutokset johtavat siis sydänläpissä lisääntyneeseen sidekudoksen muodostumiseen, lehdyköiden paksuuntumiseen ja lyhentymiseen sekä kiinnityssäikeiden venymiseen, holtittomaan heilumiseen ja lopulta katkeamiseen sekä tätä kautta loppuvaiheen läppäkollapsiin.
MVD:hen liittyvän sydämen vajaatoiminnan oireet:
tavalliset:
- yskä ja yölevottomuus ovat tavallisimmat oireet
- hengitysvaikeus ilmenee vasta vaikeassa vajaatoiminnassa
- rasituksensiedon heikkoutta on kaikilta osin vaikea arvioida, mutta se on myös tavallinen oire
harvinaiset:
- askites (nesteen kertyminen vatsaonteloon) on vakavan taudin merkki. Yleensä vasta sitten, jos koiralla on merkittävä laajentuma myös oikealla puolella sydämessä.
- laihtuminen (kaheksia). Loppuvaiheessa kuitenkin melko tavallinen.
- synkooppi (pyörtyminen). Usein vasta läppärepeämän tai rytmihäiriöiden yhteydessä.
Mitä ja miksi tutkitaan?
Sydänsairauksien tutkimukset:
- kliininen tutkimus ja koiran yleistilan tarkastelu tulisi aina olla osana sydäntutkimusta
- sydämen kuuntelu stetoskoopilla eli auskultaatio on isossa roolissa cavaliereilla
- sydämen ja keuhkojen röntgentutkimus sydämen koon ja keuhkoverekkyyden tutkimiseksi
- sydämen ultraäänitutkimus (UÄ) on olennainen osa sydämen tutkimusta eli ns. ‘golden standard’ sydänvikojen diagnosoinnissa. UÄ-tutkimuksessa mitataan sydämen sisärakenteita ja verenvirtauksia sekä arvioidaan silmämääräisesti läppien rakennetta
- sydänfilmiä eli elektrokardiografiaa (EKG) käytetään rytmihäiriöiden tutkimiseksi
- laboratoriotutkimukset (esim. S-urea, -krea, elektrolyytit Na ja K, T4, TSH, troponiini akuutin sydänlihasvaurion tunnistamiseen, BNP (tai ANP) sydämen vajaatoiminnan vaikeusasteen mittaamiseksi)
- verenpaineen mittaus (RR-mittaus), jota tulisi suorittaa nykyistä enemmän
- geenitestit ovat vielä ns. hakusessa ainakin mitraaliläpän sairauksien suhteen
SKL:n asettamat kriteerit sydämen sivuaäänen asteen arvioimiseksi ja ilmoittamiseksi:
Aste 1 – Hyvin pehmeä sivuääni, jolla matala intensiteetti ja kuuluu vain rauhallisessa ympäristössä
Aste 2 – Paikallinen pehmea sivuääni, joka kuitenkin kuuluu välittömästi
Aste 3 – Keskitasoinen sivuääni, kuuluu myös laajemmalta alueelta, omat sydänäänet kuultavissa
Aste 4 – Voimakas sivuääni, joka kuuluu laajalta alueelta, omat sydänäänet peittyvät, ei liity palpaatiotrilliä
Aste 5 – Voimakas sivuääni, johon liittyy palpaatiotrilli, ja joka on kuultavissa heti, kun stetoskooppi on lähellä koiran rintakehää
Aste 6 – Voimakas sivuääni, johon liittyy palpaatiotrilli, ja joka on kuultavissa jopa, kun stetoskooppi nostetaan rintakehästä irti
Läppävuotoa, sen astetta ja kehittymistä voidaan seurata helposti UÄ:llä. Sidekudosmuodostuksen lisäksi läppävaurioita voivat aiheuttaa myös erilaiset tulehdustaudit.
Missä ja kuka saa tutkia?
Virallisen sydänlausunnon saa 18 kk täyttäneelle koiralle. SKL:lle tehdyissä kuuntelu- ja/tai UÄ-lausunnoissa tulee lausujan olla SKL:n hyväksymä eläinlääkäri 1.6.2015 lähtien. Koiran omistajan harkintaan jää, haluaako hän teettää sivuäänettömälle koiralle myös UÄ-tutkimuksen. Ennen 1.6.2015 tehtyjä UÄ-tutkimuksia ei huomioida takautuvasti eivätkä ne siten siirry jalostustietojärjestelmään. Ennen 1.6.2015 suoritetut kuuntelutulokset pysyivät kuitenkin voimassa kuunteluhetkestä 12 kk:n ajan.
Läppävuodon arviointi:
- <5% merkityksetön
- 5-15% B-tutkimustulos (avoin), jonka voi virallisena uusia vasta vuoden kuluttua
- 15-30% lievä
- 30-50% keskivaikea
- >50% vaikea-asteinen
Jos koiralla auskultaatiotutkimuksessa kuultu sivuääni on hyvänlaatuinen, tulee ultraäänitutkimustuloksiin maininta ’fysiologinen sivuääni’. Fysiologisella sivuäänellä tarkoitetaan 1-2/6 –asteista sivuääntä, joka on ultraäänitutkimuksessa todettu harmittomaksi. Tämä tarkoittaa, että koiralla ei ole todettu kohtalaista tai vakavaa läppäprolapsia tai -vuotoa, tai läppävuoto on korkeintaan minimaalinen (alle 15 %). Poikkeuksena tästä on cavalier kingcharlesinspanieli, jolla jo 5-15 % läppävuoto johtaa läppärappeuman osalta B-tulokseen (avoin).
Alle 5 prosentin läppävuodon omaavan koiran eläinlääkäri määrittelee vielä terveeksi missä iässä tahansa todettuna, mutta kaikki läppävuodot vaativat toki seurantaa. Läppävuoto voi nimittäin pysyä ennallaan vuosia, mutta myös pahentua nopeastikin eli säännöllinen seuranta on tärkeää, erityisesti, jos koiraa käytetään jalostukseen.
MVD:n aiheuttamassa läppävuodossa mitraaliläpästä tulee löytyä aina vuodon lisäksi myös sidekudospaksuuntumaa. Sydämen laajentuma kertoo lähtökohtaisesti vain vajaatoiminnan asteesta, mutta ei alkuvaiheessaan varsinaisesta jalostuskelpoisuudesta, minkä vuoksi sitä ei ole tarpeellista sisällyttää jalostuskriteereihinkään.
Ultraäänestä on hyötyä lääkityksen tarpeen, määrän ja kokonaisennusteen arvioinnissa. Tämän vuoksi sydänlääkityksellä oleville suositellaan vuosittaista UÄ-seurantaa. Ylilääkitystä pitää myös välttää. Sivuäänen voimakkuus ei ole aina linjassa vajaatoiminnan vaikeusasteen kanssa, koska sivuääni ei ole suorassa suhteessa läppävuodon määrään. Pyörrevirtaus on se mikä kuullaan sivuäänenä. Pieni vuoto voi aiheuttaa voimakkaan pyörrevirtauksen ja ison sivuäänen veren virratessa ahtaan läppävuotopaikan läpi. Läpän vaurioituessa lisää ja sen vuotaessa vielä enemmän voi sivuääni tilapäisesti vaimentua. Tällainen iso vuoto, jossa sivuääni on heikompi, voi kuitenkin vaurioittaa sydäntä pientä vuotoa nopeammin.
Lähde:
Cavalierlehti 2/2015; Kaikki mitä olet aina halunnut tietää sydämen läppävioista;
pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Seppo Lambergin, Univet Lahti, Terveyspäivässä 18.4.2015 pitämän luennon pohjalta referoituna
SKL:n sydäntyöryhmän tiedote
Yleistä tietoa sydänkuuntelusta ja yhdistyksen tuesta
Koska kyseessä on cavaliereille tyypillinen, perinnöllinen sydänvika, olisi hyvin suositeltavaa että kaikkien cavalierien sydämet kuunneltaisiin kerran vuodessa virallisesti, ja kuuntelutuloksesta saataisiin näin tieto SKL:n jalostustietojärjestelmään. 1.6.2015 alkaen Suomen Kennelliiton ohjeistuksen mukaisesti virallisia sydänkuuntelu- ja ultraäänilausuntoja saavat antaa vain pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkärit ja SKL:n näyttötutkinnon suorittaneet eläinlääkärit.
Kennelliiton sivuilla löytyy lista virallisia sydänkuunteluja suorittavista eläinlääkäreistä sekä virallisia ultraäänitutkimuksia tekemään oikeutetuista eläinlääkäreistä: Kennelliiton sydäneläinlääkärit
Sydänlausunto on voimassa 12 kuukauden ajan.
Cavalieryhdistys tukee jäsentensä Cavalierien sydäntutkimuksia. Katso tarkemmat tiedot terveystuet-sivulta.